
Oost-Indisch doof
“Heb je de afwas al gedaan? Kan jij de kliko aan de weg zetten? Heb je je kamer al opgeruimd” Een aantal vragen die op de één of andere mysterieuze wijze bij velen niet lijken binnen te komen. Maar als je vraagt of ze iets willen hebben, wordt meestal wel gereageerd….. We kennen dit fenomeen ook wel als selectief horen of Oost-Indisch doof zijn. Wat is het en zit er wetenschap achter deze tactische manier van luisteren? Of is het echt hopeloos als je eenmaal de diagnose hebt? Daar gaan we induiken in deze blog. En wie weet vinden we zelfs een oplossing!
Koppige kinderen
Vaak zien we deze vorm van selectief horen bij kinderen als ze iets wordt gevraagd waar ze geen zin in hebben. En daar zie je ook meteen een beweegreden in: als ik doe alsof ik het niet heb gehoord, dan hoef ik het ook niet te doen. Meestal wordt dit in de loop van de tijd bijgeschaafd door een standvastige ouder die op een subtiele wijze, vaak door het herhalen op een steeds hardere toon, het koppige kind weet te corrigeren.
Gebrek aan aandacht bij volwassenen
Toch komt dit verschijnsel ook voor bij de volwassenen. Komt dat dan omdat ze nooit zijn gecorrigeerd? Dat is mogelijk, maar het kan ook zijn dat de koppigheid die ze als kind lieten zien nooit is weggegaan. Maar waar het bij de oudere generaties eerder door lijkt te komen, is een gebrek aan aandacht.
Mannen versus vrouwen
Mannen staan bekend om hun selectieve gehoor. Maar, ho eens even! Het is inmiddels 2021 en dat betekent dat vrouwen tegenwoordig ook gewoon selectief kunnen luisteren! Een onderzoek van Scrivens Hearing Care liet zien dat mannen gemiddeld 7 keer per week een gesprek niet opvangen en vrouwen 6 keer. Dat is dus aardig in balans. Maar laten we het eens hebben over de oplossing hiervoor. Want is het wel iemands schuld als hij of zij selectief hoort?
Wat te doen bij selectief horen?

Selectief horen wordt wel eens als klacht genoemd door partners van mensen met een gehoorverlies. Dat is natuurlijk lastig, want is het, het gehoorverlies of een ongeïnteresseerde partner? Dat valt eigenlijk niet te zeggen. Wat er wel tegen te doen is, is een hoortest doen! Zo kan je in ieder geval met zekerheid zeggen of je partner gewoon niet oplet of hij/zij daadwerkelijk niet hoort. Als er een dusdanig gehoorverlies is dan zijn daar natuurlijk hulpmiddelen voor. Maar wat te doen tegen een ongeïnteresseerde partner? Probeer eens het volgende:
- Vraag eerst de aandacht voordat je met een verhaal begint, zo voorkom je dat je alles weer moet herhalen.
- Ga eens een stukje met elkaar wandelen, dit neemt vaak voorkomende afleidingen weg (televisie, telefoon, game consoles, etc).
- Probeer er eens op te letten bij wat voor soort onderwerpen jouw partner afdwaalt en bespreek deze onderwerpen alleen als je de volledige aandacht van je partner hebt.
Volledige aandacht
Nu heb je in ieder geval wat handvatten in de strijd tegen het selectieve gehoor. Check eerst of er geen gehoorverlies is, volg daarna de bovenstaande tips. Blijkt dit allemaal niet te werken? Dan is hier een tip van de sluier….. in de wandelgangen gaan namelijk het gerucht dat een vooraanstaande hoortoestellenfabrikant bezig is met het maken van een gehoorapparaat dat volledig is gericht op selectief gehoor. We zijn benieuwd!
Gratis hoortest en vrijblijvend advies
Nog beter horen en verstaan begint met een professionele hoortest. Maak nu een afspraak voor een gratis hoortest en vrijblijvend advies in een Makker vestiging bij u in de buurt!