‘Oh, dan moet je even langs Makker’

‘Oh, dan moet je even langs Makker’

Wouter Stapel, al bijna zijn hele leven lang klant bij Makker, deelt graag zijn verhaal. Van kinds af aan kampt hij met een verminderd gehoor.

Bij ons thuis was het een begrip: ‘oh, dan moet je even langs Makker morgen!’. Met twee kinderen met hoortoestellen was er altijd wel wat: ongelukje bij het sporten, hoortoestellen op een kwetsbare plek laten liggen en zelfs vergeten uit te doen in bad of onder de douche kwam weleens voor. Al sinds ik mij kan herinneren kom ik dan ook al bij de winkel in Laren over de vloer voor reparatie en advies. Hoewel ik vermoed dat wij de gemiddelde leeftijd van het klantenbestand aardig omlaag brachten was de service altijd vriendelijk en op maat.

Niets te gek

Tegenwoordig zie je steeds meer mensen zowel jong als oud met hoortoestellen rondlopen. 20 jaar geleden waren hoortoestellen, zeker bij kinderen, nog geen gemeengoed. Je oma en opa hadden hoortoestellen en die waren ook nog eens beige en saai. Toen er bij mij een verminderd gehoor werd vastgesteld met 6 jaar oud keek ik er dan ook niet echt naar uit om met twee grote beige toestellen achter mijn oor te gaan lopen. Bij mijn eerste gesprek bij Makker veranderde dat beeld echter volledig. Toen er werd voorgesteld om een mooie kleur uit te kiezen voor zowel mijn toestel als mijn hoorstukje was ik meteen verkocht. Een jaar later werd mijn zusje voor de zekerheid ook maar getest en zij kon haar blijdschap niet op: nu mocht zij ook met van die mooie kleuren achter haar oor over straat!

Meegroeien

Door de jaren heen veranderen de (gehoor)wensen van een opgroeiend kind natuurlijk. Al die tijd is Makker meegegroeid. Toen ik aangaf dat ik veel transpireerde bij het sporten werd er actief naar een oplossing gezocht om mijn toestellen te beschermen. Later, toen ik op de middelbare school een bandje begon heb ik op advies speciale muziekstanden laten programmeren. Daarnaast ging er zoals gezegd nog weleens wat kapot of raakt verloren, en natuurlijk altijd op onhandige momenten zoals de dag voor vakantie. Makker was dan altijd bereikbaar, ook zonder afspraak.

Als mijn toestellen aan vervanging toe waren werd er ook meegedacht mét oog op de toekomst. De technologie veranderde mee: van analoge toestellen met een draaiwieltje voor het volume, naar de eerste digitale toestellen die automatisch volume konden regelen tot aan geavanceerde toestellen met verschillende programma’s voor verschillende dagelijkse situatie’s.

Technologie veranderde mee

Toen de tijd kwam om ook mijn vorige toestellen te vervangen ben ik ook weer bij Makker langs gegaan. Ik woon inmiddels niet meer in Laren, maar nu de meeste vragen en problemen ook per videobellen geregeld kunnen worden is dat geen blokkade meer.

Na uitgebreid advies en geruime tijd uitproberen van verschillende toestellen ben ik uiteindelijk bij de Phonak Audéo M90 uitgekomen. In mijn ogen is dit het eerste toestel dat echt een stap verder zet en van de de nood een deugd maakt. Niet alleen hoor ik minstens zo goed als mijn vrienden en familie, in sommige situaties heb ik voor het eerst een streepje voor!

Via de app op mijn telefoon heb ik volledige controle over hoe de omgeving bij mij binnenkomt. Naast standaard programma’s en de zelflerende afstellingen van het toestel kan ik mijn eigen programma’s maken met verschillen in volume, equalizer, demping en richting van het geluid. Als kers op de taart kan ik muziek streamen en zelfs handsfree bellen! Waar vroeger wellicht alleen mijn zusje jaloers was op mijn toestellen wil nu iedereen die ik spreek spontaan zijn gehoor laten testen.

Ga een keer langs!

Aan iedereen die niet zeker weet of hij een hoortoestel moet overwegen of een andere gehooroplossing zoekt kan ik alleen maar zeggen: ga een keer bij Makker hoortoestellen langs. Ze zijn vriendelijk, kundig en goed op de hoogte van de laatste mogelijkheden op hoorgebied. Denk bijvoorbeeld aan een onzichtbaar toestel of gehoorbescherming op maat. Hoortoestellen zijn al lang niet meer exclusief voor de oudere generatie en je zult verbaasd zijn over de mogelijkheden op het gebied van technologie en personalisatie.

Wouter Stapel