Fans van Makker

Fans van Makker

Wanneer je werkt als audicien bouw je een band op met je klanten. Het gesprek gaat over de impact van gehoorverlies, de stap naar hoortoestellen en het hoorresultaat. Maar vaak ook hoe hij of zij in het leven staat en wat hun bezighoudt. In ‘Fans van Makker’ deelt onze audicien Lonneke – altijd nieuwsgierig wat de ander bezighoudt – haar favoriete klantgesprekken.

Algemene gegevens

  • Naam: Henk van Groenigen
  • Leeftijd: 64 jaar

Vraag-en-antwoord over gehoorverlies

Hoe lang heeft u gewacht met het aanschaffen van hoortoestellen?

“Weet niet precies hoelang. Maar op een gegeven moment voelt het steeds meer vervelend als je telkens om herhaling moet vragen. Ik heb in 2012 een gehoortest laten doen en daaropvolgend mijn eerste set hoortoestellen aangeschaft”.

Waarom had u in het begin veel weerstand?

“Die weerstand viel best mee. Niemand zit te wachten op hoortoestellen, maar continu dingen missen in de communicatie gaat uiteindelijk opbreken. Ook voor de ander is het erg vervelend om telkens dingen te moeten herhalen”.

Hoe ervaarde u voor het eerst het geluid?

“Geweldig. Ik hoorde ineens de vogels lawaai maken. Buiten het geritsel van blaadjes. Iets waar je eigenlijk geen erg in hebt, dat dit een geluid is wat je gemist hebt totdat het er weer is!”

Wat vindt u het leukst om weer te doen met een goed gehoor?

“Die buitengeluiden zijn heel fijn om weer te kunnen horen. Dit is toch wel echt een toegevoegde waarde wanneer je lekker aan het wandelen bent. Ook tijdens het wandelen, wat ik graag doe, is het een stuk meer ontspannen om andere mensen te kunnen verstaan.”

Wat betekent voor u leven met een gehoorverlies?

“Het leven met een gehoorverlies is als leven met een deken over je heen. Het is een dof geluid. Het is vermoeiend, omdat je continu bezig bent met inspannen om mensen te kunnen verstaan.”

Wat levert uw hoortoestel u op? 

“Leven!! Aanwezig zijn… actief kunnen deelnemen aan gesprekken!”

Hoe beleeft u deze coronatijd en hoe belangrijk is uw toestel?

“Er is mijn en ons leven momenteel niet heel veel verschil tussen het dagelijks leven in deze coronatijd en voor de coronatijd. Wegens de ziekte van mijn vrouw zijn wij sowieso erg aan huis gebonden. De zorg voor mijn vrouw komt voor een groot deel op mijzelf aan. Uiteraard is voorzichtigheid genoodzaakt. Daarbij is het in deze turbulente tijd lastig om mensen met mondkapjes goed te kunnen verstaan…..en ja, dan is een  hoortoestel wel een extra ondersteuning!”

Vraag-en-antwoord persoonlijk

Waar gaat u het liefst op vakantie?

“Wij zijn echte francofielen!”

Wat zijn uw hobby’s? 

“Ik wandel graag. Ik ben Nordic Walking-trainer. Waarbij alles draait om op de juiste manier te wandelen in combinatie met de stokken.”

Wat zijn uw favoriete tv-programma’s?

“Ik kijk graag films en docu’s”.

Wat is uw favoriete eten? 

“Pizza!!”

Wie is uw favoriete muziek artiest of band?

“Geen twijfel: Queen”