
Hoortoestel dragen en mondkapje
Sinds woensdag 14 oktober geldt de maatregel vanuit de overheid om een mondkapje te dragen in alle publiek toegankelijk gebouwen en overdekte gebieden, zoals winkels, musea, stations, etc. Eén van de maatregelen om het stijgende aantal coronagevallen een halt toe te roepen en liefst te verminderen.
Het dragen van een mondkapje is wennen. Voor de één wat meer dan de ander. Zo hebben brildragers bij het dragen van een mondkapje last van het beslaan van glazen. Minder bekend zijn de uitdagingen voor hoortoesteldragers! Bij Makker kregen we dan ook de afgelopen dagen veel vragen hoe hier mee om te gaan.
Mondkapje en hoortoestellen: een uitdaging
Wanneer u een hoortoestel draagt in combinatie met een mondkapje en uw omgeving eveneens de mond bedekt, dan kunt u tegen het volgende aanlopen. Gelukkig zijn er ook oplossingen!
- De elastiekjes van uw mondkapje kunnen aan het slangetje of draadje trekken dat uw hoortoestel verbindt met het oorstukje of speaker in uw oor. Naast dat het oncomfortabel is, bestaat bij een hoortoestel met speaker, het gevaar voor draadbreuk waardoor geen geluid meer in uw oor.
- Een ander vaker voorkomend probleem – met alle gevolgen van dien – is dat uw hoortoestel kan vallen bij het verwijderen van uw mondkapje zonder dat u het door hebt. Nu kan uw hoortoestel tegen een stootje, maar verlies is een probleem wat niet altijd goedkomt.
- Tot slot, is communiceren voor mensen met gehoorverlies een stuk moeilijker. Wanneer de mond wordt bedekt kunt u niet steunen op belangrijke visuele signalen, zoals liplezen en gezichtsexpressie. Ook wordt spraak aanzienlijk gedempt.
Gelukkig zijn er oplossingen voor hoortoesteldragers
U als hoortoesteldrager heeft waarschijnlijk al ervaring met één van de bovenstaande uitdagingen. Het goede nieuws is dat de problemen te verhelpen zijn. Denk aan: alternatieve mondkapjes en hulpmiddelen, maar ook door aanpassing in communicatie en instellingen van uw hoortoestellen.
- Alternatieve mondkapjes: gebruik mondkapjes met lintjes i.p.v. elastiekjes. Zo voorkomt u dat uw gehoorapparaat verstrikt raakt in de elastiekjes van uw mondkapje. Als alternatief kunt u denken aan een volledig of gedeeltelijk transparant mondkapje een zogenaamde ‘Face Protection Shield’ of een mondkapje met venster. Het probleem van geen mimiek en niet kunnen liplezen is hiermee verholpen.
- Hulpmiddelen: schaf een zogenaamde mondmasker nekband aan. Een tussenstuk dat de elastiekjes of linten van uw mondkapje achter uw hoofd met elkaar verbindt. Dit tussenstuk zorgt dat uw oren vrij blijven voor uw hoortoestellen. Handig bijkomend voordeel, is dat deze ook de druk en wrijving door de elastieken, van de oren wegnemen. Het dragen van een mondkapje wordt comfortabeler.
- Communicatie: besteed extra aandacht aan de wijze van communiceren van. Praat rustig en duidelijk. Kijk elkaar aan terwijl u praat en neem om de beurt het woord. Wilt u dat mensen op afstand zien dat u slechthorend bent terwijl u een mondkapje draagt. Hiervoor zijn zogenaamde ‘Limited Hearing’- stickervellen voor op textiel beschikbaar. Deze kunt u op een stoffen mondkapje plakken. Men weet zo van veraf dat ze met uw verminderde gehoor rekening moeten houden.
- Mondkapjeprogramma voor uw hoortoestellen: bij het dragen van een mondkapje worden belangrijke toonhoogtes gedempt. Goed nieuws: de audicienswereld staat ook hier niet stil. Nu hebben we dan ook bij Makker een aangepast mondkapjeprogramma beschikbaar voor de hoortoestellen van Phonak (Marvel & Paradise) en Signia-hoortoestellen. Bij het dragen van mondkapje compenseert zo’n mondkapjeprogramma – via uw hoortoestel – de demping en vervorming van spraak. Het speciale mondkapjeprogramma kunt u bedienen met uw hoortoestelapp of via de knop op uw hoortoestel.
Wilt u hier meer over weten? U bent hiervoor van harte welkom op één van onze vestigingen. Onze audiciens helpen u graag.