Oplaadbare hoortoestellen steeds populairder

Phonak Belong

Accuduur: 24 uur

Het Zwitserse Phonak introduceerde in 2016 als eerste een oplaadbaar hoortoestel met ingebouwde lithium-ion accu, de Audéo B-R. Voor het eerst was het toen mogelijk dat een hoortoestel 24 uur achtereen op een volle accu werkt. Deze accu is een eigen ontwikkeling van Phonak en gaat wel 6 jaar mee. Bij fabrikanten die voor een andere accu-techniek kiezen moet de accu tussentijds vervangen worden, iets om in de gaten te houden.

 

Phonak kiest ook voor een volledig ingebouwde accu met lagere reparatiegevoeligheid als voordeel. Vocht en vuil maken namelijk minder kans door het ontbreken van een batterijlade opening, traditioneel het meest kwetsbare deel van het toestel. Phonak constateerde hierdoor 15% minder reparaties.

Misvatting over oplaadbare hoortoestellen

Misvattingen zijn er zeker ook nog. Een veelgehoorde opmerking is dat een traditionele batterij ook 24 uur per dag meegaat, dus wat is dan de meerwaarde van oplaadbare batterij?

Door het ‘s nachts opladen heeft de slechthorende overdag maximale zekerheid. Men wordt nooit meer onverwacht geconfronteerd met een lege batterij,  die vaak op de meest ongelegen momenten. Een setje reservebatterijen meenemen is dus ook niet langer nodig.

Verder heerst er soms een gevoel van onveiligheid dat de toestellen ‘s nachts overladen kunnen worden. Dit is een fabel, het geavanceerde power management zorgt dat het laadproces tijdig stopt. Sterker nog, als de toestellen gedurende lange tijd niet gebruikt worden, dan wordt zelfs aanbevolen om ze permanent in de oplader te plaatsen.