Piep in het oor

 

Veel mensen hebben wel eens last van een piep in ’t oor na een avond uit of plotselinge blootstelling aan een hard geluid. Vaak verdwijnt deze piep na een paar uur of dagen. Maar bij een groep mensen blijft de piep in ’t oor. We spreken dan van een permanente piep ofwel tinnitus. Een ruis, brom of oorsuizen in het oor. Ook deze termen vallen onder de klacht tinnitus.

 

We maken onderscheid tussen een tijdelijke en een permanente piep. Hieronder leggen we u het verschil uit. Ook vertellen we u over de meest voorkomende oorzaken.

 

Oorzaken van een piep in oor

 

Een piep in ’t oor kent meerdere oorzaken waarvan een aantal van buitenaf en een aantal natuurlijk. Een belangrijke oorzaak van buitenaf is langdurige blootstelling aan hard geluid door bijvoorbeeld bezoek aan een concert of festival. Maar ook door het frequent luisteren van muziek via koptelefoon of oordopjes zonder begrenzer. Ook bepaalde beroepsgroepen lopen hoger risico, zoals musici en medewerkers in de bouw- en industriële sector.

Naast oorzaken van buitenaf is ouderdom of een klap op het hoofd een natuurlijke oorzaak voor het ontstaan van een piep in ’t oor. Maar ook stress, medicatie, lichamelijke klachten (o.a. oorprop, kaakontwrichting of -ontsteking) of ziektes, waarvan de bekendste MS en de ziekte van Menière, kunnen de oorzaak zijn van deze vaak levensontwrichtende piep.

 

Tijdelijke piep

 

Een tijdelijke piep kan veroorzaakt worden door blootstelling aan hard geluid. Hierbij geldt de uitspraak voorkomen is beter dan genezen. Gehoorbeschadiging met als gevolg een piep is meestal niet te genezen. Een essentiële stap is dan ook het beschermen van uw gehoor d.m.v. oordopjes bij voorkeur op maat. Heeft u een piep opgelopen door hard geluid is het belangrijk om uw gehoor een paar dagen rust te geven. Dit betekent een paar dagen geen (harde) geluiden om uw heen.

 

Permanente piep

 

Een permanent piep in het oor kent meerdere oorzaken. Vaak sluipt deze piep geleidelijk het gehoor in, maar kan ook plotseling optreden. Op onze pagina tinnitus gaan we hier dieper op in. Voor uitbreide hulp adviseren we u om contact op te nemen met een audiologisch centrum. Zij bieden ondersteuning met een team van psychologen, audiologen en mede lotgenoten voor het accepteren van die vervelende piep in uw gehoor.

 

Hoortoestel de oplossing?

 

Een hoortoestel kan zeker oplossing bieden bij subtiel piepen wanneer er ook sprake is van gehoorbeschadiging. Er zijn hiervoor zogenaamde tinnitusmaskeerders op de markt die ervoor zorgen dat de piep wordt gecompenseerd door extern geluid. En dit zonder dat u verder gehoorverlies oploopt! Nieuwsgierig of u met het dragen van een hoortoestel of tinnitusmaskeerder minder last heeft van uw piep? Maak een afspraak, dan beginnen we met een hoortest.