Ja, mevrouw en meneer, wij zijn gewoon geopend!

Ja, mevrouw en meneer, wij zijn gewoon geopend!

Vrij vlot na de intrede van het coronavirus is ons beroep, als audicien, onder de vitale beroepen geschaard, logisch!

Ik was gisteren in een verzorgingscentrum bij de oma van mijn vriendin om haar te bezoeken. Alles was prima geregeld. Een klein kamertje met een groot glazen scherm en een microfooninstallatie om elkaar goed te verstaan. Echter, oma ziet zeer slecht en daardoor is ze nog meer aangewezen op haar gehoor, en ja ze hoort ook zeer slecht. Ik merkte dat zij zeer weinig van het gesprek meekreeg. Ik voelde mij heel naar, want ik merkte dat er iets mis was met haar hoortoestellen. Ze zat op 1,5 meter afstand met een glazen wand ertussen en ik kon niks aan haar hoortoestellen doen. De communicatie met ons, de rest van de familie en de verzorging gaat zeer slecht. Langzaam praten en iets beter articuleren, dat is op dat moment alles wat wij kunnen doen.

In zo’n situatie merk je pas hoe belangrijk het gehoor is. Mensen raken nog sneller in een sociaal isolement en gaan zich daardoor minder prettig voelen wat kan resulteren in psychische- en lichamelijke klachten. Men kan minder goed van het nieuws op de hoogte blijven en er zullen veel misverstanden ontstaan. Het meest frustrerende is dat ik onze oma, door haar quarantaine, niet direct kan helpen. Wellicht is het probleem met haar hoortoestellen eenvoudig op te lossen. Hier blijkt maar weer hoe belangrijk en goed vak wij hebben, en dit is één van de belangrijkste redenen dat ik voor dit mooie beroep heb gekozen

Ik vind het als audicien heel erg belangrijk om, voor de slechthorenden ook in deze moeilijke tijd, zo veel mogelijk beschikbaar te zijn. Mensen zijn wat huiverig om naar ons toe te komen, maar weten ons uiteindelijk toch te vinden als de nood aan de man is. Ook wij zijn in deze periode op zoek naar mogelijkheden om onze klanten goed te helpen en een zo’n goed mogelijke service te kunnen verlenen. Zo is onze vestiging nog steeds 6 dagen in de week geopend van ’s ochtends tot laat in de middag.

Het aanpassen en instellen van een nieuw hoortoestel of het afstellen van een bestaand toestel op afstand, behoort tot één van de mogelijkheden. Een smartphone of een tablet van de klant helpt ons met het verbinding maken met het hoortoestel vanuit zijn vertrouwde omgeving. Telefonische bestellingen van batterijen en accessoires wordt in deze tijd ook steeds populairder en voor de hoorzorg in de winkel maken wij voor eenieder een aparte afspraak en zorgen dat de 1,5 meter wordt aangehouden. Er zijn desinfectiemiddelen en er is handgel beschikbaar. Op de bureaus en de balie staan grote schermen en als wij in de buurt van onze klanten moeten komen dragen wij handschoenen, mondkapjes en een bril!

Tijdens deze crisis blijkt maar weer hoe belangrijk ons vak is. Of het nu gaat om een reparatie, batterijtjes, een nieuw hoortoestel of een bijstelling: wij willen altijd voor de slechthorende klaar staan. Hebben de mensen behoefte aan gewoon een praatje dan zijn wij uiteraard altijd bereikbaar!

Ik hoop dat de maatregelen heel verantwoord versoepeld worden en dat we oma snel weer aan een beter gehoor kunnen helpen.

Erik Battem
Audicien Makker Hoortoestellen Utrecht