Gehoorschade

Schade aan 't gehoor. Het kan in één klap gebeurd zijn.

Schade aan het gehoor is verslechtering of vermindering van het gehoor welke door verschillende factoren kunnen worden veroorzaakt. Dit kan subtiel iemands leven binnen sluipen, maar kan ook plotseling ontstaan. En niet alleen bij ouderen maar ook bij werknemers die aan lawaai worden blootgesteld. Er zijn ook steeds meer jongeren die hiermee te maken krijgen door te luisteren naar te harde muziek of door gebruik van “oortjes” die te luid staan.

Ontwerp zonder titel (4)
Wanneer loopt u gehoorschade op?

 

Bij gehoorschade draait het allemaal om de trilhaartjes in het binnenoor. Deze trilhaartjes zetten binnenkomend geluid om naar signaaltjes voor de hersenen, waardoor u kunt horen. Of het nu de subtiele geluiden zijn, zoals het geritsel van bladen of de krant tot harde geluiden, zoals een voorbijrijdende motor of een concert. Maar ook langdurig lawaai op de werkvloer kan het gehoor slecht beïnvloeden.

 

Gehoorschade ontstaat wanneer de trilhaartjes overbelast raken door geluidsdruk. Ze gaan kapot. Beschadigde trilhaartjes geven minder of verkeerd geluid door aan de hersenen. Hoe meer trilhaartjes er sneuvelen hoe groter de beschadiging van ons gehoor.

 

Maar wanneer is geluid schadelijk? Dit heeft te maken met de luidheid in decibellen en de tijd waarin u bloot bent gesteld aan het geluid. Dit is bij een luidheid van 80 decibel gedurende een tijd van 8 uur al het geval. En vanaf 120 decibel kan geluid al binnen enkele seconden uw gehoor beschadigen. Werkt u met hard geluid om uw heen of gaat u regelmatig naar een concert? Denk dan eens aan op maat gemaakte oordoppen om uw oren te beschermen.

Vormen van gehoorschade

 

Hard geluid – langdurig of plotseling – is de belangrijkste oorzaak van vaak blijvende gehoorschade. Maar er zijn ook andere redenen waardoor mensen minder goed kunnen horen. Dikwijls van voorbijgaande aard.

Tijdelijke gehoorschade

 

Een deel van ons zal tijdens hun leven last krijgen van tijdelijke gehoorschade. Oorzaak kan zijn: een zware verkoudheid, een gescheurd trommelvlies of een oorontsteking. Maar ook als bijwerking bij gebruik van medicatie. Vaak zijn dit voorbijgaande redenen voor een minder goed gehoor.

Permanente gehoorschade

 

Wanneer u last heeft van permanente gehoorschade zijn de trilhaartjes in uw oor onherstelbaar beschadigd. De mate van beschadiging bepaalt of u licht of zwaar slechthorend bent. Dit in tegenstelling tot doof zijn, waarbij u niets meer hoor.

 

Slechter horen door gehoorschade is niet altijd minder horen. Het kan ook betekenen dat u geluiden anders bent gaan waarnemen. U kunt bijvoorbeeld achtgrondgeluiden moeilijker onderscheiden, harde geluiden zijn scheller of u bent overgevoelig voor normaal geluid. Ook kunt u last hebben van vervorming van geluid of met elk oor verschillend horen.

Gehoorschade? Gelukkig zijn er oplossingen

 

Wanneer blijkt dat u last heeft van gehoorschade zijn er gelukkig goede oplossingen. Tegenwoordig is er ruim keus uit hoortoestellen met een natuurlijk geluid en uitgebreide functionaliteiten. Helaas maken we bij Makker dagelijks mee dat men de stap naar een gehoorapparaat heeft uitgesteld uit schaamte. Tegenwoordig is dat niet meer nodig. De hoortoestelmodellen van vandaag zijn vaak bijna tot geheel onzichtbaar.

Hoe Makker u kan helpen

 

Heeft u het vermoeden dat u last heeft van gehoorschade. Kom dan naar één van onze vestigingen voor een vrijblijvende en gratis hoortest. Zo brengen we voor u de mate van uw gehoorschade in kaart en adviseren we u desgewenst over de hoortoestellen die passen bij uw situatie en wensen. Kunt u niet naar één van onze vestigingen komen. Geen probleem. Tegenwoordig kunnen we ook op afstand een volwaardige hoortest met u afnemen en uw hoortoestel instellen.

 

Maar bovenal geldt: voorkomen is beter dan genezen. Dus bescherm uw gehoor, met de juiste gehoorbescherming.