Gehoorschade

Gehoorschade

Schade aan het gehoor is verslechtering of vermindering van het gehoor. Gehoorschade kan subtiel iemands leven binnen sluipen, maar kan ook plotseling ontstaan. En niet alleen bij ouderen! Ook bij werknemers die langdurig aan lawaai worden blootgesteld en bij jongeren door de toename van festivals en door het gebruik van ‘oortjes’. Nieuwsgierig naar wanneer u kan spreken over gehoorschade en de mogelijke oplossingen. Lees snel verder!

afbeelding-jonge-vrouw-die-muziek-luistert-koptelefoon
Wat is gehoorschade precies?

Bij gehoorschade draait het allemaal om de trilhaartjes in het binnenoor. Deze trilhaartjes zetten binnenkomend geluid om naar signaaltjes voor de hersenen, waardoor u kunt horen. Of het nu de subtiele geluiden zijn, zoals het geritsel van bladen of de krant tot harde geluiden, zoals een voorbijrijdende motor of een concert. Gehoorschade ontstaat wanneer de trilhaartjes overbelast raken door geluidsdruk. Ze gaan kapot. Beschadigde trilhaartjes geven minder of verkeerd geluid door aan de hersenen. Hoe meer trilhaartjes er sneuvelen hoe groter de beschadiging van ons gehoor.

Wanneer ontstaat gehoorschade?

Maar wanneer is geluid schadelijk? Dit heeft te maken met de luidheid in decibellen en de tijd waarin u bloot bent gesteld aan het geluid. Dit is bij een luidheid van 80 decibel gedurende een tijd van 8 uur al het geval. En vanaf 120 decibel kan geluid al binnen enkele seconden uw gehoor beschadigen! Werkt u met hard geluid om uw heen of gaat u regelmatig naar een concert? Denk dan eens aan op maat gemaakte oordoppen om uw oren te beschermen.

 

Meer informatie over gehoorbescherming op maat

Vormen van gehoorschade

Slechter horen door gehoorschade is niet altijd minder horen. Het kan ook betekenen dat u geluiden anders bent gaan waarnemen. U kunt bijvoorbeeld achtgrondgeluiden moeilijker onderscheiden, harde geluiden zijn scheller of u bent overgevoelig voor normaal geluid. Ook kunt u last hebben van vervorming van geluid of met elk oor verschillend horen. Tot slot kan de gehoorschade permanent of tijdelijk zijn.

Tijdelijke gehoorschade

Een deel van ons zal tijdens hun leven last krijgen van tijdelijke gehoorschade. Oorzaak kan zijn: een zware verkoudheid, een gescheurd trommelvlies of een oorontsteking. Maar ook als bijwerking bij gebruik van medicatie. Vaak zijn dit voorbijgaande redenen voor een minder goed gehoor.

Permanente gehoorschade

Wanneer u last heeft van permanente gehoorschade zijn de trilhaartjes in uw oor onherstelbaar beschadigd. De mate van beschadiging bepaalt of u licht of zwaar slechthorend bent. Dit in tegenstelling tot doof zijn, waarbij u niets meer hoor.

Gehoorschade? Gelukkig zijn er oplossingen

Wanneer blijkt dat u gehoorschade heeft zijn er gelukkig goede oplossingen. Tegenwoordig is er een ruime keus aan hoortoestelmodellen met een natuurlijk geluid en uitgebreide functionaliteiten, zoals streamen van de TV en mobiel. Er zijn zelfs hoortoestellen die vertalen, valdetectie hebben en de gezondheid monitoren. De hoortoestellen van vandaag laten u niet alleen beter horen; ze zijn onopvallend én echte gadgets.

 

Meer informatie over de soorten gehoorapparaten

Hoe Makker u kan helpen?

Heeft u het vermoeden dat u last heeft van gehoorschade. Kom dan naar één van onze vestigingen voor een vrijblijvende en gratis hoortest. Zo brengen we voor u de mate van uw eventuele gehoorschade in kaart en adviseren we u over het hoortoestel dat past bij uw situatie en wensen. Kunt u niet naar één van onze vestigingen komen. Geen probleem. Tegenwoordig kunnen we ook op afstand een volwaardige hoortest met u afnemen en uw hoortoestel instellen. Maar bovenal geldt: voorkomen is beter dan genezen. Dus bescherm uw gehoor, met de juiste gehoorbescherming.