Last van oorsuizen ofwel tinnitus

 

Als u wel eens een ruis, fluit- of pieptoon hoort in uw oor, zonder dat er daadwerkelijk iets ruist, fluit of piept, dan heeft u waarschijnlijk last van tinnitus. Dit kan soms ernstige vormen aannemen en daarmee uw dagelijks leven nadelig beïnvloeden. Voor de omgeving zijn uw klachten vaak moeilijk te begrijpen.

 

Tinnitus heeft gevolgen voor de manier waarop iemand psychisch en sociaal functioneert, maar omgekeerd beïnvloedt dit ook de aandoening. De meeste vormen van tinnitus zijn op dit moment nog niet te genezen met een medische behandeling. Wel zijn er (hoor)oplossingen voor verlichting.

 

Veelvoorkomende klachten

 

Veelgehoorde klachten zijn ook: concentratiemoeilijkheden, angst en irritatie. Tinnitus kan samengaan met gevoelens van machteloosheid en neerslachtigheid. Constante aandacht voor de tinnitus is vaak sterk gekleurd door emoties. Angst, wanhoop en boosheid verhinderen in zekere mate de gewenning aan de tinnitusgeluiden. Inzicht in de problematiek, oorzaken en controlemogelijkheden helpen u omgaan met de last die tinnitus veroorzaakt.

 

Oorzaken tinnitus

 

Kleine afwijkingen in het gehoororgaan kunnen al verkeerde signalen afgeven aan onze hersenen. Deze signalen ervaren wij als geluid, dat ook wel oorsuizen wordt genoemd. Oorsuizen kan ook voorkomen als bijverschijnsel bij bijvoorbeeld suikerziekte, hoge bloeddruk en sommige infectieziekten. Overige oorzaken zijn onder andere:

 

  • een oorsmeerprop in uw oor
  • een (oude) gehoorbeschadiging
  • blootgesteld worden aan lawaai
  • ziekte van Ménière
  • een dreun op het hoofd of het oor
  • sommige geneesmiddelen
  • problemen met het gebit of kaakgewricht, kaakontstekingen
  • afwijking aan het midden of binnenoor
  • erfelijke factoren

 

Oplossingen voor tinnitus

 

Heeft u last van oorsuizen aan één of beide oren, of maakt u zich zorgen over uw gehoor, maakt u dan eens een vrijblijvende afspraak. Uit onderzoek blijkt dat voor bijna alle mensen met tinnitus geldt dat toenemend oorsuizen gepaard gaat met gehoorverlies. Hoortoestellen kunnen een bijkomend positief effect hebben op de mate waarin tinnitus ervaren wordt. Doordat geluiden door het hoortoestel versterkt worden, verdwijnt de tinnitus meer naar de achtergrond. Nieuwsgierig of u met het dragen van een hoortoestel of ruismaskeerder minder last heeft van oorsuizen? Maak een afspraak, dan beginnen we met een hoortest.

Gehoorverlies en tinnitus

 

Horen is erg belangrijk voor het lokaliseren van geluid en zorgt ervoor dat u correct waarneemt uit welke richting geluid komt. Vooral in het verkeer is dit heel belangrijk. Hoe vaak hoort u een auto, voordat u hem heeft gezien? In gesprekken is goed horen ook een absolute must. In een gesprek zijn het niet alleen de woorden die tellen. Pas als u ook de nadruk en het volume waarneemt, kunt u ze juist interpreteren.

 

Tinnitus verminderen

 

Als u last heeft van oorsuizen, dan kunt u baat hebben bij zacht achtergrondgeluid. Het oorsuizen wordt immers erger wanneer alles stil is. Geluid kan dus een middel tegen oorsuizen zijn, maar dit geluid moet wel zacht en aangenaam zijn. U kunt dit type van omgevingsgeluid zelf produceren door bijvoorbeeld de radio aan te zetten, maar ook een maskeertoestel kan soelaas bieden. Dit apparaat produceert een zachte ruis waardoor het contrast tussen het stoorgeluid en het omgevingsgeluid beperkt wordt. Dit is een veel gebruikte remedie tegen oorsuizingen.

 

Tinnitus behandelen met een hoorapparaat

 

Sommige mensen met oorsuizingen hebben ook een aanzienlijk gehoorverlies. Met de moderne (onzichtbare) hoortoestellen van Makker Hoortoestellen kunt u het gehoorverlies aanpakken. Het gebruik van een hoorapparaat kan uw levenskwaliteit dan ook flink verbeteren. Onze erkende audiciens zullen steeds naar uw specifieke situatie kijken bij de keuze voor een hoortoestel. Omdat elk oor anders is, wordt elk hoortoestel individueel ingesteld en afgestemd. Ook voor meer advies omtrent een oorsuizingen behandeling of een remedie tegen oorsuizen, kan u bij hen terecht.

Vrijblijvend uitproberen?

Bent u benieuwd of u een hoortoestel nodig heeft? Vraag online naar een afspraak voor een hoortest.

 

Wilt u zich direct laten adviseren of geheel gratis één van onze hoortoestellen uitproberen? Wij maken graag met u een afspraak. Onze gediplomeerde audiciens staan u bij met deskundig advies om zo tot een persoonlijk op maat gemaakte oplossing te komen. Bel naar een van onze winkels of maak een afspraak via onze contactpagina.

Makker Soest

Torenstraat 4, 3764 CM Soest

Telefoon: 035 602 2417
Email: soest@makker.nl

 

Maandag t/m vrijdag van 09:00-17:30

Buiten openingstijden ook op afspraak en zaterdag bent u van harte welkom bij Makker Laren van 09:00-14:00 uur. 

Makker Zeist 

Steynlaan 67, 3701 EC Zeist

Telefoon: 030 697 5954
Email: zeist@makker.nl

 

Maandag t/m vrijdag van 09:00-17:30

Buiten openingstijden ook op afspraak en zaterdag bent u van harte welkom bij Makker Laren van 09:00-14:00 uur. 

Makker Laren

Melkweg 2, 1251 PS Laren

Telefoon: 035 533 0370
Email: laren@makker.nl

 

Maandag t/m vrijdag van 09:00-17:30

en zaterdag van 09:00-14:00. Buiten openingstijden ook op afspraak.