Tinnitus? Ontdek het comfort van een hoortoestel!

Maak direct een afspraak voor vrijblijvend advies!

Een hooroplossing voor tinnitus

Hooroplossing voor tinnitus

Heeft u last van een ruis, brom- of pieptoon in uw oor? Hard of zacht, permanent of in vlagen, dan heeft u last van tinnitus. Ongeveer 2 miljoen Nederlanders hebben hier hinder van. 10 % hiervan zodanig dat het hun psychosociaal functioneren beïnvloedt. De meeste vormen van tinnitus zijn nog niet te genezen met een medische behandeling. Wel zijn er gelukkig (hoor)oplossingen voor verlichting. Op deze pagina gaan we in op de oorzaken van tinnitus en op de mogelijke behandelingen om tinnitusklachten te verlichten.

Veel voorkomende tinnitusklachten

De klacht van tinnitus is een vervelend geluid in oor zonder dat het geluid van buitenaf komt. Deze stoorzender is een bron van problemen. Veel gehoorde klachten zijn: moeilijk concentreren, angst en irritatie. Tinnitus kan ook samengaan met gevoelens van machteloosheid en neerslachtigheid. Constante aandacht voor de tinnitus is vaak sterk gekleurd door emoties. Angst, wanhoop en boosheid verhinderen in zekere mate de gewenning aan de tinnitusgeluiden. Inzicht in de problematiek, oorzaken en controlemogelijkheden helpen u omgaan met de last die tinnitus veroorzaakt.

Oorzaken van tinnitus

Kleine afwijkingen in het gehoororgaan kunnen al verkeerde signalen afgeven aan onze hersenen. Deze signalen ervaren wij als geluid, dat ook wel oorsuizen wordt genoemd. Oorsuizen kan ook voorkomen als bijverschijnsel bij bijvoorbeeld suikerziekte, hoge bloeddruk en sommige infectieziekten. Overige oorzaken voor het ontstaan van tinnitus zijn:

 • Stress
 • Langdurige blootstelling lawaai
 • Dreun op het hoofd of het oor
 • Ziekte van Ménière
 • Sommige geneesmiddelen
 • Problemen met het kaakgewricht
 • Afwijking aan het midden of binnenoor
 • Erfelijke factoren

Behandelen van tinnitus

Tinnitus is niet te genezen met een medische behandeling. Gelukkig zijn er diverse mogelijkheden om er beter mee om te gaan. Denk aan:

 • Ontspanning of afleiding
 • Tinnitusrevalidatie: methoden om te leren omgaan met tinnitus
 • Medicatie voor tegen neerslachtigheid en/of voor beter slapen
 • Hulpmiddelen zoals een gehoorapparaat of tinnitusmaskeerder

Tinnitus behandelen met een gehoorapparaat

Uit onderzoek blijkt dat tinnitus regelmatig samen gaat met een gehoorverlies. Wanneer dit het geval is, dan heeft een gehoorapparaat een positief effect op de mate waarin tinnitus wordt ervaren. Hoe? Het gehoorapparaat versterkt spraak en – omgevingsgeluiden waardoor de tinnitus naar de achtergrond verdwijnt. Ook kan er een extra ruis worden toegevoegd. We spreken dan over een tinnitusmaskeerder. In hoeverre beide oplossing bieden is afhankelijk van de mate van het gehoorverlies en de sterkte van de tinnitus.

24/7 vermindering van tinnitus

Bij Makker Hoortoestellen hebben we voor behandelen van de tinnitusklachten goede ervaringen met de Phonak Lyric. De Phonak Lyric kan 24/7 worden gedragen, waardoor deze dag en nacht verlichting geef bij het oorsuizen.

 

Meer informatie over de Phonak Lyric

Onze audiciens adviseren u vrijblijvend

Nieuwsgierig of u met het dragen van een hoortoestel minder last heeft van tinnitus? Maak een afspraak voor vrijblijvend advies. Onze StAr-gecertificeerde audiciens zullen naar uw specifieke situatie kijken en u adviseren voor een remedie, bijvoorbeeld in de vorm van een gehoorapparaat. U kunt altijd eerst bij ons een hoortoestel uitproberen om te ervaren of het daadwerkelijk uw tinnitusklachten vermindert.

Vrijblijvend uitproberen?

Bent u benieuwd of een hoortoestel u helpt bij het verminderen van uw tinnitusklachten? Vraag online naar een afspraak voor een hoortest.

 

Wilt u zich direct laten adviseren of geheel gratis één van onze hoortoestellen uitproberen? Wij maken graag met u een afspraak. Onze gediplomeerde audiciens staan u bij met deskundig advies om zo tot een persoonlijk op maat gemaakte oplossing te komen. Bel naar een van onze winkels of maak een afspraak via onze contactpagina.