Soorten gehoorapparaten

Hoortoestellen in alle soorten en maten

Maak direct een afspraak voor vrijblijvend advies!

Soorten gehoorapparaten

Wanneer u een gehoorprobleem heeft, dan verbetert een hoortoestel uw levenskwaliteit. Wat uw gehoorverlies ook is, wat uw budget en uw behoeften ook zijn? Er is bijna altijd een passend hoortoestel. Wilt u weten welk hoortoestel voor u het meest geschikt is? Op deze pagina vertellen we u meer over de verschillende soorten gehoorapparaten die er op de markt zijn en hun mogelijkheden.

Voorbeeld-Soorten-Hoortoestellen

Er bestaan hoortoestellen in breed palet aan kleuren en modellen. Daarbij verschillen ze in de mate van geluidsversterking en de functies. Zo zijn er gehoorapparaten die ontworpen zijn met nadruk op de versterking of het uiterlijk en draaggemak. Ook zijn er modellen die meer mogelijkheden hebben. En natuurlijk bestaat er de combinatie van het bovenstaande.

De verschillende hoortoestel modellen

Hoortoestellen worden ingedeeld in twee overkoepelende types: Achter-Het-Oor en In-Het-Oor gehoorapparaten. Het eerste type zijn de toestellen die u onopvallend achter uw oor draagt. Het tweede type zijn nauwelijks zichtbare of volledig onzichtbare hoortoestellen. Deze draagt u in uw oorschelp of in uw gehoorgang. Beide type hoortoestellen omvatten verschillende modellen. Welk type voor u geschikt is hangt af van diverse factoren:

 

  • Gehoorverlies
  • Hoorsituatie en levensstijl
  • Ruimte in gehoorgang
  • Cosmetische voorkeur
  • Budget
Achter Het Oor (AHO)

De naam zegt het al. Een Achter-Het-Oor hoortoestel draagt u achter uw oor. Het kleine elektronische apparaatje brengt het geluid via een slangetje naar uw gehoorgang. Om het slangetje op zijn plek te houden in uw oor is deze bevestigd aan een oorstukje of een dome (rubber dopje). Het voordeel van een Achter-Het-Oor hoortoestel is dat met deze type hoortoestellen veel versterking mogelijk is. Deze hoortoestellen zijn de meest klassieke modellen.

Soorten hoortoestellen - In-Het-Oor hoortoestel
Luidspreker-In-Het-Oor (LIHO)

De Luidspreker-In-Het-Oor hoortoestellen lijken op de Achter-Het-Oor hoortoestellen. Maar in plaats van een slangetje gaat er een draadje met aan het uiteinde een luidspreker en dome (rubber dopje) naar uw gehoorgang. Het voordeel van deze gehoorapparaten is dat ze klein zijn en een hoge geluidskwaliteit hebben. Ze zijn dan ook populair! Voor grote gehoorverliezen zijn deze hoortoestellen minder geschikt.

Phonak Paradise - Luidspreker-In-Het-Oor hoortoestel
In Het Oor (IHO)

De In-Het-Oor gehoorapparaten zijn toestellen waarvan de behuizing speciaal op maat van uw gehoorgang wordt gemaakt. Hierdoor kunt u deze in uw oorschelp dragen. Alle onderdelen zitten in de behuizing, zoals de microfoon, geluidsversterker en batterij. Cosmetisch zijn deze hoortoestellen erg mooi aangezien ze minimaal te zien zijn. Daarbij zijn ze comfortabel doordat u ze bijna niet voelt zitten. Ze zijn geschikt voor een licht tot een middelgroot gehoorverlies.

In-Het-Oor-hoortoestel
(Volledig) onzichtbare hoortoestellen (CIC en IIC)

De onzichtbare hoortoestellen zijn toestellen die u volledig in uw gehoorgang draagt. Ze vallen onder de term Completly-In-Canal (CIC) en Invisble-In-the-Canal. (IIC). Dit zijn de allerkleinste hoortoestellen die bijna niet te zien zijn en soms wel totaal onzichtbaar zijn, zoals de Phonak Lyric, die u zelf 24/7 kan dragen voor 3 maanden achtereen.

 

Meer informatie over de Phonak Lyric

Afbeelding-Phonak-Lyric_gehoorapparaat
De 5 hoortoestel categorieën

Hoortoestellen worden voor vergoeding door de zorgverzekeraar onderverdeeld in vijf categorieën. Deze onderverdeling is gebaseerd op basis van de hoorsituatie en het gehoorverlies van de hoortoesteldrager. Categorie 1 zijn hoortoestellen voor een eenvoudig gehoorprobleem oplopend naar categorie 5 voor een complex gehoorverlies.

  • Categorie 1: eenvoudig gehoorverlies
  • Categorie 2: matig gehoorverlies
  • Categorie 3: gemiddeld gehoorverlies
  • Categorie 4: complex gehoorverlies
  • Categorie 5: zeer complex gehoorverlies

Buiten de vijf categorieën om is er ook een zesde categorie. Deze categorie 6 hoortoestellen heten ook wel buitencategorie gehoorapparaten. Het zijn high-end toestellen die verreweg de best hoorervaring geven en de mooiste opties bieden. Denk aan op afstand in te stellen, oplaadbaar, automatisch aanpassen aan de geluidsomgeving, rechtsreeks streamen en zelfs de gezondheid kunnen monitoren. Meestal worden deze hoortoestellen niet vergoed door de zorgverzekeraar.

 

Meer informatie over de kosten en vergoeding

Een hoortoestel kiezen

Afhankelijk van uw gehoorverlies, levensstijl, cosmetische voorkeur en budget is de keuze voor een hoortoestel compleet maatwerk. Wanneer u een hoortoestel gaat kopen bent u hiervoor van harte welkom bij Makker Hoortoestellen. Ons advies is vrijblijvend én altijd oprecht. Om zeker te weten of u tevreden bent is het mogelijk om bij ons eerst proef te lopen om te ervaren of het hoortoestel bij u past.

Gratis en vrijblijvend advies

Kom gerust langs voor meer informatie over de mogelijkheden. Geheel gratis en vrijblijvend adviseert één van onze StAr-gecertificeerde audiciens u de voor ú beste oplossing.