Soorten gehoorverlies

Het verhaal achter gehoorverlies

Maak direct een afspraak voor vrijblijvend advies!

Gehoorverlies

Elk gehoorverlies heeft zijn eigen verhaal. Wanneer we inzicht hebben in de oorzaak en het soort gehoorverlies kunnen we de juiste hooroplossing bepalen. Maar wat is gehoorverlies precies en wat is eraan te doen? Lees snel verder: het verhaal achter gehoorverlies!

Afbeelding audicien advies gehoorverlies
Wat is gehoorverlies?

Gehoorverlies is verslechtering van het hoorvermogen. Kortom je hoort minder en anders. Met een gehoorverlies kan je moeilijkheden ervaren op diverse gebieden. Bijvoorbeeld met het waarnemen van geluid of moeite met spraakverstaan in een stille of rumoerige omgeving. Maar ook het onderscheiden van verschillende geluiden kan meer moeite kosten of het bepalen uit welke richting het geluid komt.

Soorten gehoorverlies

Verlies van het gehoor kan één of beide oren aantasten en kan op verschillende plekken in het oor ontstaan: in het uitwendig oor, het middenoor of in het binnenoor. Ook kan het probleem meerdere gebieden in het oor bevatten. Op basis van het probleemgebied in het oor zijn er diverse soorten gehoorverlies:

  • Geleidingsverlies
  • Perceptief gehoorverlies
  • Gemengd gehoorverlies
  • Retrocochleair verlies

Afbeelding-annatomie-oor
Geleidingsverlies

Geleidingsverlies wordt veroorzaakt door een blokkade of misvorming in het uitwendige of middenoor. Dit kan ertoe leiden dat de gehoorbeentjesketen niet naar behoren trilt waardoor we minder horen. Vaak is een tijdelijke oorzaak de boosdoener, zoals oorontsteking, een prop in het oor of een gescheurd trommelvlies. Het zijn medische oorzaken die dikwijls met een medische ingreep zijn te verhelpen. Wanneer dit niet het geval is spreken we van een permanent gehoorverlies. In deze gevallen kan een middenoorimplantaat of een gehoorapparaat oplossing bieden.

Perceptief gehoorverlies

Perceptief gehoorverlies is het gevolg van een probleem in het middenoor. Het ontstaat wanneer haarcellen in het slakkenhuis van het middenoor ontbreken of beschadigd zijn. Deze haarcellen zijn verantwoordelijk voor het produceren van elektrische signalen, die de hersenen nodig hebben om geluiden te interpreteren.

 

Perceptief gehoorverlies kan erfelijk zijn. Ook blootstelling aan harde geluiden, een medische behandeling of hoofdletsel kan hier ten grondslag liggen. Tot slot komt dit soort gehoorverlies vaak voor bij het ouder worden.

 

Bij het verlies van een klein aantal haarcellen kan een middenoorimplantaat of een hoortoestel het hoorvermogen grotendeels herstellen. Wanneer alle haarcellen beschadigd zijn kan een cochleair implantaat helpen.

Gemengd gehoorverlies

Bij gemengd gehoorverlies gaat het om een combinatie van perceptief- en geleidingsgehoorverlies. Het gehoorverlies kan zowel in het buitenoor of middenoor ontstaan samen met problemen in het binnenoor. Mogelijkheden voor behandeling zijn medicijnen, operatie, middenoorimplantaten of een hoortoestel.

Retrocochleair verlies

Retocochleair is een gehoorverlies waar het probleemgebied achter het slakkenhuis bevindt: in de gehoorzenuw of in de hersenen. Helaas kan hierbij een cochleair implantaat of een hoortoestel geen oplossing bieden, aangezien de oorzenuw geen geluidsinformatie kan doorgeven. Een speciaal implantaat in de hersenstam kan helpen.

Gratis en vrijblijvend advies

Wanneer u het vermoeden heeft dat u een gehoorverlies heeft, als is het maar een klein vermoeden, bij Makker Hoortoestellen onderzoeken we of dit ook daadwerkelijk het geval is.

 

Onze StAr-gecertificeerde audiciens kijken of u een gehoorverlies heeft en zo ja, om welk soort gehoorverlies het bij u gaat. Zij adviseren u de voor ú beste oplossing voor een beter gehoor. Hier zijn geen kosten aan verbonden en het is geheel vrijblijvend. Maak snel een afspraak voor het verhaal achter uw gehoor!